sep
19

2019

Intro thema SjamanismeIllustratie: Irma Theunisse

Magisch inzicht

Als we het over sjamanisme hebben, hebben we het onder meer over de verbondenheid van stammen, maar ook over persoonlijke bewustwordingsprocessen en het gezond houden van een groep. Ware het niet dat we precies bij de start van dit magazine zonder ‘stamhoofd’ kwamen te zitten.

Onze optimisten-stam trok echter nog meer naar elkaar toe, waarbij de stamoudste op zijn reis naar India bewustwording ervoer en besloot om meer aanwezig te zijn. Daarnaast kwam hij tot vele inzichten, hoe hij The Optimist bijvoorbeeld als merk nog meer een gezicht kon geven. Visie kwam tot hem. Niet toevallig waarschijnlijk. Ingevingen ontstaan, zodra mensen durven luisteren naar zichzelf, meestal in stilte. Dit bleek niet alleen uit een gesprek met de geïnterviewde Nederlandse sjamaan Jan Prins, ook uit gesprekken met experts over bijvoorbeeld totemdieren. Daarnaast ontdekte ik het zelf op trancereis.

Sjamanisme is niet alleen een levenswijze, het is bovenal een filosofie, oeroude wijsheid die in het hedendaagse leven kan worden toegepast om meer zelfkennis te verwerven, bepleit ook schrijver-filosoof Govert Derix, die voor zijn roman De sjamaan van Sevilla onderzoek deed in Zuid-Amerika. En de bewustwording die zo centraal staat in deze wijsheid kan ook tot u komen. Mits u daarvoor openstaat. Via de droomstaat tijdens de slaap of al dan niet opgeroepen middels meditatie, dans of de bewustzijnsverruimer ayahuasca. Dieren kunnen daarbij de spiegel van de ziel ofwel het individu zijn. Durft u de betovering aan van deze natuur?

The Optimist #185 met het thema sjamanisme is te koop in onze webshop.